Σούσι

                                         Συστατικά
Για το ρύζι
  • 230 γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 420 γρ. νερό
  • 50 γρ. mirin
  • 2 κ.σ. ρυζόξιδο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για το σούσι
  • 1 φιλέτο σολομό
  • 1 φέτα τόνο
  • 100 γρ. σουρίμι
  • 1 αγγούρι
  • 1 αβοκάντο
  • φύκια nori
  • μαγιονέζα ή τυρί κρέμα
  • 1 κ.σ. άσπρο σουσάμι
  • 1 κ.σ. μαύρο σουσάμι
  • ½ κ.γ. πάστα wasabi ή tabasco
Για το σερβίρισμα
  • πάστα wasabi
  • τζίντζερ
  • σόγια σως

                                  Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το ρύζι
  • Βάζουμε μία κατσαρόλα με νερό να βράζει σε δυνατή φωτιά.
  • Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και τοποθετούμε μέσα ένα σουρωτήρι.
  • Ρίχνουμε μέσα το ρύζι και το ξεπλένουμε πολύ καλά για 2-3 λεπτά ώστε να φύγει όλο το άμυλο. Το νερό πρέπει να γίνει άσπρο.
  • Μεταφέρουμε το ρύζι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ρυζόξιδο, τη ζάχαρη, το νερό, το mirin και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να λιώσει η ζάχαρη.
  • Σκεπάζουμε πολύ καλά με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε πάνω στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει δημιουργώντας μπεν μαρί. Βράζουμε για 30 λεπτά.
Για τη σύνθεση
  • Ανακατεύουμε λίγο το ρύζι με ένα κουτάλι.
  • Τυλίγουμε το sushi mat (ειδικό σουπλά για να τυλίγουμε το σούσι) με διάφανη μεμβράνη για λόγους υγιεινής.
  • Με αυτά τα υλικά φτιάχνουμε 3 είδη σούσι.
Για το avocado salmon
  • Στρώνουμε ένα φύκι nori στο sushi mat. Απλώνουμε με τα χέρια μας μία στρώση από το ρύζι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του αφήνοντας 1 εκ. κενό στη μία πλευρά για να μπορέσουμε να το τυλίξουμε.
  • Κόβουμε το λεπτό κομμάτι του σολομού (το μέρος της κοιλιάς) που είναι πιο λιπαρό, το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες 0,5 εκ. και το βάζουμε πάνω στο το ρύζι.
  • Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από το αβοκάντο, αφαιρούμε τη φλούδα και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες 0,5 εκ. Το τοποθετούμε πάνω από τον σολομό.
  • Τυλίγουμε με το ειδικό σουπλά και το πιέζουμε πολύ καλά για να σχηματιστεί το σούσι μας.
  • Βάζουμε στην άκρη του nori λίγο σόγια σως ή νερό για να κολλήσει και να μην ανοίξει.
  • Κόβουμε τις άκρες με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι και στη συνέχεια κόβουμε σε 6 ίσια κομμάτια.
Για το spicy tuna
  • Στρώνουμε ένα φύκι nori στο sushi mat. Απλώνουμε με τα χέρια μας μία στρώση από το ρύζι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του αφήνοντας 1 εκ. κενό στη μία πλευρά για να μπορέσουμε να το τυλίξουμε.
  • Πάνω στο ρύζι, κατά μήκος της μεγάλης πλευράς, απλώνουμε ½ κ.γ. wasabi.
  • Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από τον τόνο και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες 0,5 εκ.  Τον βάζουμε στη μέση του nori κατά μήκος της μεγάλης πλευράς πάνω από το wasabi.
  • Κόβουμε το 1/3 από το αγγούρι σε λεπτές λωρίδες 1 εκ. και με ένα μαχαίρι κόβουμε το μέρος με τα σπόρια. Το τοποθετούμε πάνω από τον τόνο.
  • Τυλίγουμε και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα προηγούμενα.
Για το California
  • Ανοίγουμε με τα χέρια μας 5-6 κομμάτια από το σουρίμι ώστε να γίνει λεπτές λωρίδες και το βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε 1-2 κ.γ. μαγιονέζα και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Στο μπολ με το ρύζι βάζουμε 1 κ.σ. άσπρο σουσάμι, 1 κ.σ. μαύρο σουσάμι και τα ανακατεύουμε. 
  • Στρώνουμε ένα φύκι nori στο sushi mat. Απλώνουμε με τα χέρια μας μία στρώση από το ρύζι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του χωρίς να αφήσουμε κενό.
  • Αναποδογυρίζουμε το nori με το ρύζι ώστε το ρύζι να είναι από κάτω. Όταν το τυλίξουμε, το ρύζι θα είναι στη εξωτερική πλευρά.
  • Τυλίγουμε με την ίδια διαδικασία αλλά με μεγαλύτερη προσοχή γιατί στην εξωτερική πλευρά είναι το ρύζι.
  • Απλώνουμε από πάνω το σουρίμι που περίσσεψε στο μπολ και πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι.
  • Σερβίρουμε με wasabi, σόγια σως και τζίντζερ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κοτομπουκες

Ριζοτο με ντοματινια

Κεικ