Σπανακόπιτα Κουρού

Συστατικά
Για τη ζύμη
Αποτέλεσμα εικόνας για Σπανακόπιτα Κουρού
  • 300 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 340 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 370 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμα
Για τη γέμιση
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κιλό πλυμένο σπανάκι
  • ½ μάτσο δυόσμο
  • 1/3 μάτσο άνηθο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 500 γρ. φέτα την οποία σπάμε με τα χέρια μας
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • μπόλικο πιπέρι
  • αλάτι
  •                       Μέθοδος Εκτέλεσης
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C στον αέρα.
    Για τη ζύμη
    • Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το τυρί και το βούτυρο για 2-3 λεπτά και όταν αφρατέψουν προσθέτουμε το αλεύρι που το έχουμε αναμείξει με το αλάτι.
    • Το αλεύρι δεν θέλει πολύ χτύπημα. Ίσα ίσα να απορροφηθεί από τη ζύμη.
    • Η ζύμη είναι πάρα πολύ μαλακή.
    • Φτιάχνουμε με τη ζύμη 2 μπαλάκια, τα κλείνουμε σε μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
    • Μέχρι να κρυώσει το ζυμάρι, ετοιμάζουμε τη γέμιση. 

    Για τη γέμιση
    • Χρειαζόμαστε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
    • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
    • Χοντροκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
    • Τα προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
    • Προσθέτουμε το σπανάκι το οποίο σπάμε σε κομμάτια με τα χέρια μας και ανακατεύουμε.
    • Σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του.
    • Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
    • Χοντροκόβουμε το δυόσμο και το προσθέτουμε στο μπολ.
    • Προσθέτουμε τον άνηθο, το ξύσμα από το λεμόνι, τη φέτα την οποία σπάμε με τα χέρια μας, το τυρί κρέμα, το πιπέρι και το αλάτι.
    • Ανακατεύουμε και η γέμιση μας είναι έτοιμη.
    Για την χορτόπιτα
    • Όταν η ζύμη έχει ξεκουραστεί με τη βοήθεια αρκετού αλευριού ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ένα περίπου στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 40 εκ. Δεν είναι απαραίτητο να είναι εντελώς κυκλικό…
    • Στρώνουμε το ένα φύλλο σε στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. αφήνοντας λίγο από το φύλλο να εξέχει από το ταψί.
    • Ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε ομοιόμορφα.
    • Σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο.
    • Κλείνουμε τις άκρες περιμετρικά με τα χέρια μας.
    • Αλείφουμε την πίτα μας πριν ψηθεί με τον κρόκο αυγού.
    • Ψήνουμε για 40-50 λεπτά στην υψηλή σχάρα ώστε να ψηθεί η πίτα μας από κάτω.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κοτομπουκες

Ριζοτο με ντοματινια

Κεικ