Γιουβετσι
Συστατικά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 καρότα
- 1 πράσο
- 1200 γρ. μοσχαρίσιο μπούτι χωρίς κόκκαλο κομμένο σε κύβους 1-2 εκ
- 1 κονκασέ ντομάτας
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 150 ml κόκκινο κρασί
- 250 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 2 κ.σ. μέλι
- ¼ κ.γ. σπόρους κύμινου ή γλυκάνισου
- αλάτι
- πιπέρι
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- φέτα για το σερβίρισμα
- Μέθοδος Εκτέλεσης
- Βάζουμε ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, τα καρότα και το πράσο κομμένα σε λεπτές φέτες και τα ανακατεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.
- Αφαιρούμε τα λαχανικά και τα βάζουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε το τηγάνι στη φωτιά, βάζουμε τα κομμάτια από το κρέας μέσα και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Όταν πάρουν καλό χρώμα, προσθέτουμε πίσω στην κατσαρόλα όλα τα λαχανικά και προσθέτουμε 2 στικ κανέλας, 2 φύλλα δάφνης και λίγο κύμινο. Στη συνέχεια βάζουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 2 λεπτά για να γλυκίσει.
- Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Ρίχνουμε στη κατσαρόλα το κονκασέ, το μέλι και 250 ml νερό. Ανακατεύουμε καλά.
- Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Καπακώνουμε και βράζουμε για 1½ ώρα τουλάχιστον σε χαμηλή φωτιά.
- Όταν είναι έτοιμο, μεταφέρουμε σε ένα ταψί μαζί με τα ζουμιά που υπάρχουν στην κατσαρόλα.
- Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κριθαράκι μέχρι να χρυσίσει και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Προσθέτουμε το κριθαράκι στο ταψί με το κρέας και προσθέτουμε και 750 ml νερό. Ρίχνουμε λίγο φρέσκο θυμάρι και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε για 15 λεπτά ακόμα χωρίς αλουμινόχαρτο.
- Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε να κρυώσει.
- Σερβίρουμε με φέτα, ψιλοκομμένο μαϊντανό και ξύσμα από 1 λεμόνι.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου