Καρυδοπιτα
Συστατικά
Για το κέικ
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 4 αυγά
- 120 ml γάλα 3,5% λιπαρά
- 360 γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες σε σκόνη
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 150 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- 50 γρ. καρύδια για ντεκόρ

Για το σιρόπι
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 400 ml νερό
- 1 λεμόνι
- 1 ξύλο κανέλας
Για το γλάσο
- 200 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 κ.σ. κακάο
- 2 κ.γ. καφέ στιγμής
- 2 κ.σ. νερό
- Μέθοδος Εκτέλεσης
- Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη 3 λεπτά να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν και στη συνέχεια προσθέτουμε και το γάλα.
- Βγάζουμε από τον κάδο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας με μία σπάτουλα ελαφρά.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί στρογγυλό διαμέτρου 20 εκ. με τρύπα και απλώνουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε για 55 λεπτά στους 170οC.
- Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και μόλις βράσει το αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Όταν βγει η καρυδόπιτα, ρίχνουμε το σιρόπι κρύο και στη συνέχεια ρίχνουμε το γλάσο αφού έχουμε λιώσει τα υλικά του σε μία κατσαρόλα. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και ξεφορμάρουμε.
Για το γλάσο- Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με την άχνη και το κακάο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με μία σπάτουλα.
- Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον καφέ και το νερό.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθούν.
- Ρίχνουμε το γλάσο πάνω από την κρύα καρυδόπιτα.
- Διακοσμούμε με καρύδια.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου