Τυροπιτα

Συστατικά
Αποτέλεσμα εικόνας για τυροπιτα
Για τη βάση
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση
  • 500 γρ. φέτα σπασμένη
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 1 κουτάκι σόδα 330 ml
Για την μπεσαμέλ
  • 1 λίτρο γάλα 3,5% λιπαρά
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κρόκους
  • φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

  •                            Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο αλλά χωρίς να καεί. Αμέσως ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  • Με το που λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα στο μείγμα αλεύρι-βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και μετά ρίχνουμε την επόμενη δόση γάλα. Με τον τρόπο αυτό δεν θα σβολιάσει η μπεσαμέλ.
  • Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το γάλα. Μόλις πάρει μία βράση η μπεσαμέλ, αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε πολύ φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
  • Ρίχνουμε μέσα γραβιέρα και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Μόλις λιώσει η γραβιέρα προσθέτουμε και τη φέτα.
  • Αν χρειάζεται, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. 
  • Προσθέτουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε και αυτά. Κρατάμε το μείγμα στην άκρη.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαστάσεων 30x40 εκ.
  • Με ένα πινέλο, βουτυρώνουμε ελαφρά το πρώτο φύλλο κρούστας. Προσέχουμε να μην ακουμπήσουμε το πινέλο πάνω στα φύλλα.
  • Απλώνουμε το πρώτο φύλλο ολόκληρο στον πάτο του ταψιού.
  • Από πάνω βάζουμε τα μισά από τα υπόλοιπα φύλλα του πακέτου, αφού τα τσαλακώσουμε σαν ''ακορντεόν΄΄ και αφού τα βουτυρώσουμε.
  • Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ χωρίς να πιέζουμε τα φύλλα. Τη ρίχνουμε με προσοχή για να μην πατικωθούν.
  • Από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα τσαλακωμένα εκτός από τα 2 πάνω πάνω που τα βάζουμε απλωμένα.
  • Χαράζουμε την πίτα και περιχύνουμε με την σόδα.
  • Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και ψήνουμε για 60 λεπτά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κοτομπουκες

Ριζοτο με ντοματινια

Κεικ