Ριζότο με γαρίδες και μελιτζάνα

Συστατικά
    Αποτέλεσμα εικόνας για Ριζότο με γαρίδες και μελιτζάνα ακης
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών σπιτικό ή 1 λίτρο νερό με 2 κύβους ζωμό λαχανικών
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο και έξτρα για το σερβίρισμα
  • 2 μικρές μελιτζάνες κομμένες σε κυβάκια 1 εκ.
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ξερό μέτριο ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα ρύζι για ριζότο
  • 1 κούπα κρασί λευκό για το ριζότο
  • 400 γρ γαρίδες μεγάλες καθαρισμένες
  • ½ κούπα κρασί λευκό για τις γαρίδες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγη παρμεζάνα τριμμένη για το σερβίρισμα
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα και λίγο για τις γαρίδες
  •                               Μέθοδος Εκτέλεσης
    • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον ζωμό μέχρι λίγο πριν βράσει. Τον κρατάμε ζεστό καθώς φτιάχνουμε το ριζότο.
    • Σε μία κατσαρόλα στενή και ψηλή, που την ζεσταίνουμε πολύ καλά σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τις μισές μελιτζάνες.
    • Σοτάρουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
    • Αφαιρούμε από την κατσαρόλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίζουμε με άλλη 1 κ.σ. λάδι και τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
    • Όταν και αυτές πάρουν καλό χρώμα τις αφαιρούμε και τις προσθέτουμε μαζί με τις άλλες.
    • Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Θέλουμε να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα οπότε σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
    • Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε και αυτό. Θέλουμε να το δούμε να γίνεται διάφανο.
    • Τη στιγμή εκείνη προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε καλά μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο.
    • Ξεκινάμε και προσθέτουμε τον ζωμό με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Μειώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό.
    • Προσθέτουμε κουτάλα κουτάλα το ζωμό και περιμένουμε να απορροφηθεί η μία πριν προσθέσουμε την επόμενη.
    • Αυτό θα μας πάρει 15-20 λεπτά. Να ξέρουμε επίσης ότι το ριζότο πρέπει να σερβιριστεί σχεδόν αμέσως και δεν μπορεί να περιμένει.
    • Παράλληλα ετοιμάζουμε τις γαρίδες.
    • Σε ένα τηγάνι που καίει σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 1 λεπτό.
    • Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά μέχρι να αρχίσουν οι γαρίδες να γίνονται «θολές». Δεν θέλουμε να τις παραβράσουμε γιατί θα σκληρύνουν.
    • Όταν είναι σχεδόν έτοιμο το ρύζι προσθέτουμε μέσα το τυρί, τις μελιτζάνες, τις γαρίδες και το ζουμί τους και ανακατεύουμε καλά.
    • Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα.
    • Σερβίρουμε με έξτρα μαϊντανό, ελαιόλαδο και παρμεζάνα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κοτομπουκες

Ριζοτο με ντοματινια

Κεικ