Κέικ με γιαούρτι και μαύρη μπύρα

Συστατικά
Για το κέικ
Αποτέλεσμα εικόνας για Κέικ με γιαούρτι και μαύρη μπύρα
  • 220 ml μαύρη μπύρα (ή και ξανθή αν δεν έχετε μαύρη)
  • 230 γρ. βούτυρο και επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
  • 60 γρ. κακάο και επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 2 αυγά
  • 170 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανιλίνες)
Για τη γκανάζ
  • 140 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • φυστίκια Αιγίνης για το σερβίρισμα
  • Μέθοδος Εκτέλεσης
    Για το κέικ
    • Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα. Ρίχνουμε και τη μπύρα και ανάβουμε το μάτι σε χαμηλή φωτιά. Περιμένουμε να λιώσει το βούτυρο και ανακατεύουμε.
    • Μόλις λιώσει το βούτυρο, αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το κακάο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί τελείως το κακάο.
    • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί για να κρυώσει.
    • Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε 2 αυγά, το γιαούρτι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε 1 κ.σ. βανίλια σιρόπι και χτυπάμε στο μίξερ για 4-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
    • Στη συνέχεια, βγάζουμε τον κάδο και ρίχνουμε όλο το μείγμα του κακάο μέσα. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα να ομογενοποιηθούν.
    • Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα, αφού πρώτα τα ανακατέψουμε σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ σιγά για λίγη ώρα να μην πέσει και ο όγκος από το μείγμα μας.
    • Βουτυροκακαώνουμε μια φόρμα κέικ στρογγυλή 22-23 εκ. και ρίχνουμε όλο το μείγμα μέσα.
    • Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα, ψήνουμε για 35-40 λεπτά, αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε στη φόρμα για 5 λεπτά και αναποδογυρίζουμε το κέικ πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά.
    Για τη γκανάζ
    • Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και την κρέμα γάλακτος, κλείνουμε με μία μεμβράνη και λιώνουμε στα μικροκύματα για 1-2 λεπτά στα 800 watt.
    • Στη συνέχεια ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η γκανάζ μας και ολοκληρώνουμε περιχύνοντας τη γύρω από το κέικ μας.
    • Χοντροκόβουμε τα φυστίκια Αιγίνης και διακοσμούμε πάνω από το κέικ μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κοτομπουκες

Ριζοτο με ντοματινια

Κεικ